September 03, 2016

Important date for me until today.

4th December 2011 (Sunday), 4 first time I text@sms my girlfriend named Nurnabilah Zolkiple.
10 December 2011 (Saturday), 1st meet with her,
After that loves appear.. 💗💕💞💕💞💗
29 January 2012 (Sunday), meet her parents with my parents,
12 February 2012, My Engagement,
15 June 2012, Married. 💑👫💏
After 4 months, she's pregnant. Our 1st baby. 1st January 2013, a boy 👶 named Muhammad Habib Darwisy is born.
After 2 years, 22nd February 2016. 2nd boy named Muhammad Habib Dinny 👶 comes and make more fun for our family. We are a happy family. Alhamdulillah. Syukran.

2016

Hello everyone and me.. 😊
It's a long period that I am not open and write a single post after get a boy name Muhammad Habib Darwisy bin Abu Bakar. And 4 today also, I download an apps call blogs. Then, link to my google account. Wow! I'm typing with my phone. Not at my computer desktop. Different ways 4 new era of smartphone. Either you have android, apple, microsoft and other's company smartphone. It's totally different bro. Haha!😆 And now, i am tying in English language. If any there is miss spelling, i am really-really sorry.
I think, that is 4 today. Bye-bye👋👋

October 19, 2015

Muhammad Habib Darwisy

Habib sekarang dah pandai tengok video youtube pada tab.. adoyy..
Kejap lg ni tabnye habis la bateri. Jgn mengamuk sudah..
Habib meh sini tabnya, daddy cas ya..

Jerebu..

JEREBU


Jerebu dalam bahasa inggeris ialah HAZE


Apakah Jerebu?

Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.

Punca - punca Jerebu
Punca utama jerebu adalah akibat daripada :
  • Pembakaran Secara Terbuka
  • Asap Dari Kilang
  • Asap Dari Kenderaan
Jerebu boleh menyebabkan masalah kesihatan terutamanya kepada:
  • Kanak-kanak
  • Orang tua
  • Pesakit lelah dan penyakit pernafasan lain
  • Perokok
Antara gejala akibat pendedahan kepada jerebu ialah:
  • Iritasi kerongkong dan batuk-batuk
  • Kesukaran bernafas atau hidung tersumbat
  • Iritasi di mata serta mata yang merah
  • Kulit terasa gatal
Antara perkara yang boleh dilakukan untuk mengelak masalah-masalah di atas ialah:
  • Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap
  • Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
  • Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal
  • Sentiasa basuh bahagian yang terdedah; mandi
  • Selalu minum air
  • Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan
Untuk bacaan Indeks Pencemaran Udara / Air Pollution Index (API), sila layari www.doe.gov.my/apims

January 22, 2015

TAHUN 2015



Telah lama menyepi
Hasrat hati tidak mahu menaip lagi
Tetapi apakan daya hati ini
Masih terbuka untuk menaip blog di sini.

Hai Semua.. Semoga sihat dan ceria selalu. Mesti sedang senyum kan. Mestilah, sebab senyum itu kan cantik serta mendapat pahala lagi.

Di tahun baru ini, saya ingin memohon maaf jika ada apa2 yang kosong selama beberapa bulan di blog ini. Iya lah kan, bila dah ada kerjaya yang bertambah dan keluarga baru ni semua kerja di blog ini memang betul-betul tergendala. So, rasanya hold on lah sekejap untuk selenggara blog ini.

Disebabkan itulah rasanya tahun baru 2015 ini nak buka lembaran baru untuk blog ini. Biar interface biasa-biasa tetapi isinya yang bagus-bagus.

Okey lah, setakat itu sahaja buat kali ini. Nanti saya akan update'kan cerita diari di blog ini ya..
Bye2, SaYonarA..

ツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツツ